Tuesday, March 2, 2010

terima kasih mama

Aku teringat kisah ketika darjah dua,dalam kelas bahasa Arab.Muallimah yang berpurdah tanya ; Marwan,apakah perkataan itik dalam Bahasa Arab?' sambil mendekati aku.

Cuak segera datang.Aku mane tere bahasa arab ni.Kat rumah aku speaking english (haha).Paper ayah aku subscribe The Star,kadang2 ade Harakah.Kat kampung Taiping layan Manga,kat kampung Port Klang layan Gila-Gila.Celah mana nak tau itik dalam bahasa Arab.


Dengan sedikit logik dan ilmu alam yang aku dapat dari 8 tahun kehidupan,aku yakin menjawab.
"DUCKTUN muallimah!" [duck-tun].

serentak dengan tu jabir dan budak2 lain gelak.yang geng2 baik buat2 tak nampak,sambil konon2 salin nota amendentah.

"Sape ajar ducktun nihh???" pedih luka segera terasa di area right flank kerana dicubit kuat oleh muallimah berpurdah.Adoi,boleh tahan juga muallimah ni.hampir2 nak menitis air mata jejaka aku.


memang lepas tu,bahasa arab aku cannot go.markah area2 50-40-45-50-60.

Mak aku cukup prihatin.dia sedar aku susah nak paham arab.tapi apakah daya,dia pun graduan uni sheffield,nak sound lebih2 pun dia tak boleh.tapi setiap hari lepas makan malam dan mengaji,dia akan suruh aku bukak buku bahasa arab,belajar sama-sama.kadang2 dia yang lagi tahu vocab perkataan-perkataan yang aku dah belajar.

sampai satu tahap,mak aku buat keputusan untuk amek course bahasa arab di Uitm.aku berasa kagum sangat dengan kesungguhan beliau.


sampai sekarang,kalau sape2 yang rajin korek2 bakul mainan adek aku,almari2 lama akan jumpa banyak kaset2 arab yang mak aku guna untuk belajar.






Oh,kalaulah mak aku tak bersungguh2 suruh aku belajar bahasa arab,belajar sama2 dengan aku dan pergi ke shah alam malam2 untuk belajar bahasa arab,adakah aku berada disini sekarang?

6 comments:

m&h said...

bile nak buat entri untuk bakal mama?haha

kia said...

sadis nye entri awk.

papa ngn wa pnye episode time nk amek xm upsr

wa: burung apa simbolik utk ngr sarawak?

papa: brg gagak (main2).

uwa dgn bijak menjawab brg gagak ye dlm xm.

mar steello said...

kahkahkah..uwa memang!!!

uwa said...

hahaha..cit!!
kutuk blkg nmpk..tp cite duckton nih org ingat sampai skrg ok.worst ever kot.sejak hrtu wwn blaja dgn tali pinggang hijau umrah kat tepi =p

kia said...

wan, ma is soo excited ngn wed awk. bli buku rujukan, heret org g nilai, n blablabla.tolon! ~


bayar org!i'm not dat easy sister ok

uwa, awk tak balik, org dtg sana heret awk balik.

eSafarEE said...

mak ko mmg bersemangat! Itulah kuasa cinta seorang ibu... ;)

~asal aku x igt peristiwa ducktun tu..?